I Techstep liker vi å si at nordmenn har svart belte i bruk av smarttelefon. Apper har for lengst blitt en naturlig del av livene våre, ikke minst fordi de er både nyttige og enkle å ta i bruk.

Mobiltelefonen er også en selvsagt del av påskeferien, uansett hvor du er. Vi har samlet et sett tips og apper for de av oss som skal til fjells i påsken, med særlig fokus hva som er nyttig når du er i påskefjellet og langt fra folk.

cellphone_iStock-503243902

Hva er din favoritt-app når du er i fjellet? Kommenter gjerne på vår Facebook-side, slik at andre kan ha nytte av dine tips!

1. Hjelp 113-GPS

Når du ringer til ambulanse, er det viktig å kunne angi hvor du er. Er du for eksempel på fjellet, kan det være utfordrende å finne et gateskilt. Da er det en fordel å ha appen Hjelp 113-GPS fra Norsk Luftambulanse. Denne appen finner posisjonen din og oppgir den i grader og desimalminutter. Det er kanskje ikke særlig håndfast informasjon for din del, men det gir mening for helikoptermannskap og Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral. Med andre ord vil du være i stand til å si din nøyaktige posisjon når du ringer 113. Husk også at mobilen er fin å bruke som «fyrlys» ved å holde skjermen lysende eller ved å skru på lommelykten og vifte med den i retning av redningsmannskapet.

2. Vær snill med batteriet

Batteriet på mobiltelefonen er ingen fan av kaldt vær, og spesielt med eldre telefonmodeller kan du oppleve at batteriet tappes relativt raskt eller rett og slett streiker når du trenger telefonen som mest. Når du er ute, anbefaler vi at du oppbevarer telefonen på innsiden av jakken med batteriet mot kroppen. Bruk gjerne en ekstra «telefonsokk» for å hjelpe den, og spar batteriet ved å skru på sparemodus.

3. Ta med ekstra batteri

Korte turer kan fort ta lengre tid enn ventet. Ta alltid med ekstra batteripakke med riktig kabel. Det er en billig forsikring mot å gå tom for batteri på de mest kritiske tidspunktene.

4. Topokart

Det finnes mange gode apper som bygger på data fra Statens kartverk, blant dem Topokart. Appen er et verktøy både for planlegging av tur og en god partner underveis. Ved hjelp av GPS kan du orientere deg i kartet, og du kan lage sporinger for turene dine. Dette gir deg oversikt over distanse, høydemeter og tid. Vi anbefaler at du laster ned kart for bruk uten internett. Dette kommer godt med i områder med dårlig eller ingen dekning. Kartet har målestokk og kompass, og med retningsviseren ser du i kartet hvilken vei du peker med telefonen.

5. Varsom Regobs

Med appen Varsom Regobs fra NVE har du full oversikt over skredfare der du er. Appen gir deg ferske observasjoner og varsler om farer når du planlegger turen. Se hvor du er i forhold til faresoner i terrenget. Og, del dine egne observasjoner, bilder og vurderinger med andre.

6. Når du er utenfor dekningsområdet…

Mobildekningen er blitt svært god i den norske fjellheimen, men fortsatt er det områder med begrenset dekning. Trekk opp mot nærmeste høydedrag eller åpne områder for å få kontakt med omverdenen. Husk at nyere mobiler ofte har bedre dekning på 4G siden de støtter 800 mhz-frekvensen, som har best dekning for både Telenor og Telia.

7. Del GPS-posisjon med pårørende

Både i Android og iOS (iPhone) er det enkelt å dele din GPS-posisjon med andre. Du kan selv bestemme for hvor lenge du ønsker å dele posisjon. Dette er en funksjon som kan være svært nyttig i fjellet, men også kjekk å ha dersom du ikke finner telefonen igjen etter afterski.

8. Yr, Storm og/eller Pent

Nordmenn liker å følge med på været, og disse appene trenger neppe noen videre presentasjon. Vi vil uansett oppfordre folk til å se på oppdaterte værmeldinger så ofte som det er mulig når man er på fjellet. Med Pent får du værmeldingen fra både Storm og Yr.

9. Appen Skisporet

Skal du ikke helt utenfor allfarvei, men holde deg der det kjøres langrennsløyper? Denne appen gir deg oppdatert preppestatus for over 450 langrennssteder i Norge. Statusen oppdateres fortløpende via datanettverk og GPS-posisjoner for totalt 800 løypemaskiner.

10. Appen Redd liv

Hvert år får rundt 3.000 mennesker hjertestans utenfor sykehus – noen av dem på fjellet. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har laget appen Redd liv for å gjøre det enkelt for hver enkelt av oss å gi livredning. Appen guider deg trygt og sikkert gjennom en situasjon der noen trenger livreddende førstehjelp. Steg for steg viser appen deg hvordan du utfører hjerte-lungeredning på babyer, barn og voksne. Appen har i tillegg en læringsdel som gir deg en enkel innføring i hvordan du utfører hjerte-lungeredning i en nødsituasjon.

Trenger du spennende påskelesing? Les om hvordan sensitive telefonsamtaler kan beskyttes mot avlytting med samme sikkerhet som NATO bruker.

God tur, og riktig god påske!