Fra eske til gjenbruk: Her er ni steg i mobiltelefonens livssyklus – og hvordan arbeidsgiver bør tenke sikkerhet i hvert av dem. 

I Techstep er vi opptatt av at ansatte skal jobbe smartere, sikrere og mer mobilt. Normalt når vi snakker om sikkerhet, mener vi IT-sikkerhet. Men, sikkerhet på mobiltelefon og nettbrett handler om mye mer enn å beskytte bedriftens data og ansattes personvern.

Tar vi for oss hele livssyklusen til mobiltelefonen, ser vi at sikkerhet også omfatter risiko knyttet til blant annet økonomi og miljø.

 

Her er ni steg i steg du bør vurdere når det gjelder sikkerhet på de ansattes mobiler:

 1. Ferdig konfigurert rett ut av eska
  Når arbeidstakere mottar sine telefoner, bør de ankomme ferdig konfigurert. Den ansatte åpner esken med telefonen (eller nettbrettet), og logger på med sitt brukernavn. Da er enheten allerede registrert for eksempel i Apple eller Samsungs registre. Samtidig lastes appene inn og enhetens innstillinger er satt i henhold til virksomhetens policy. Dette tilfører betydelig sikkerhet sammenlignet med at den ansatte selv kjøper eller får tildelt en mobiltelefon uten prekonfigurasjoner.

 2. Alltid oppdaterte operativsystemer og apper
  De aller fleste oppdateringer av operativsystemer og apper inkluderer forbedringer av sikkerheten. Ved bruk av en spesialisert outsourcingspartner kan man oppdatere de ansattes mobiltelefoner sømløst, og både den ansatte og IT-avdelingen kan senke skuldrene. Vi har skrevet mer om alle fordelene med slik styring av virksomhetens mobile enheter i denne artikkelen om mobilsikkerhet med MDM.

 3. Support du kan stole på
  Noen ganger trengs hjelp fra en ekspert til å løse problemer med selve mobiltelefonen eller operativsystemer og apper. Da er det viktig at passord ikke kommer på avveie eller at enhetens innebygde sikkerhet ikke blir kompromittert. Med en profesjonell aktør som har alle relevante godkjenninger fra for eksempel Samsung og Apple, er både den ansattes personvern og bedriftens data i de tryggeste hender når små og store utfordringer blir løst av eksperter.

 4. Godkjent verksted for reparasjoner
  Dersom support ikke løser utfordringene, kan det hende at telefonen trenger «tyngre» behandling. Som når du skal reparere bilen din, velger du godkjente merkeverksteder for å håndtere en skadet mobiltelefon eller nettbrett. Dette er viktig for å sikre deg at du får tilbake en enhet med originale deler som fungerer som den skal.

 5. Forsikring av enheten
  Jo bedre mobile enheter dere bruker, desto dyrere er de normalt. Det innebærer at bedriften i utgangspunktet løper en betydelig økonomisk risiko når mobile enheter er med den ansatte over alt. Forsikring er en rimelig måte å redusere økonomisk tap dersom enheten blir ødelagt.

 6. En nettbutikk med godkjente modeller
  De fleste arbeidsgivere velger å tilby et begrenset antall modeller av mobiltelefoner og nettbrett til sine ansatte, slik at de holder nede kompleksiteten i forvaltningen. Samtidig ønsker mange at de ansatte selv skal kunne velge dyrere enheter enn det som settes som standard. Når bedriften får en egen nettbutikk, ivaretas begge disse hensynene. Og husk, nyere modeller er alltid sikrest.

 7. Sikker sletting
  Hva skjer med den gamle mobiltelefonen når den ansatte får en ny? Mange gir den gamle videre til familie eller venner. Andre ganger er selger bedriften den videre. Uansett hva som skjer med den, er det viktig at telefonen er fullstendig fri for elektroniske spor som kan knyttes til bedriften eller personen. Vær sikker på å velge de aktørene i markedet som håndterer hele kompleksiteten rundt sikker sletting, f.eks. ved bruk av Blanco-teknologi, og som har alle de relevante sertifiseringer.

 8. Gjenbruk av verdifulle enheter
  Når mobiltelefoner og nettbrett blir byttet ut, kan man velge flere alternativer for hva som skjer med den gamle enheten. Velg en leverandør som har et velfungerende apparat for å videreselge brukte enheter. Mange modeller har veldig høy annenhåndsverdi, særlig når de selges to eller tre år gamle. Som med forsikring tar videresalg ned den økonomiske risikoen ved å tilby godt utstyr til dine ansatte.

 9. Sikker avfallshåndtering
  Mobiltelefoner og nettbrett inneholder metaller og legeringer som ikke skal ut i naturen. Noen av metallene er sjeldne og utvinning og gruvedrift er i seg selv en fare for både miljø og mennesker. Vær sikker på at enhetene blir håndtert på en miljømessig sikker måte!

Når bedriften bruker MDM blir det behagelig lite sikkerhet hver enkelt ansatt må og bør tenke på. Faktisk kan de aller fleste klare seg med 13 enkle råd. Disse kan du laste ned ved å trykke på knappen under og enkelt gjøre til mobilvettregler i din bedrift. 

Last ned guide