Det er James Bond-schwung over NATOs nye verktøy for å beskytte betrodde medarbeidere mot avlytting. Dyre, klumpete og lite brukervennlige telefoner er ut. I stedet er det en app som krypterer samtalene. Den kan din bedrift også få.

Kan mobilsikkerhet og sofistikert beskyttelse mot avlytting være kult, litt sånn James Bond-aktig? Hittil har virkelighetens mobilsikkerhet dessverre vært veldig lite kul: Dyre, klumpete enheter med gårsdagens brukervennlighet. Eventuelt brukes helt enkle modeller som ikke kan brukes til mer enn samtaler. 

Tungvint sikkerhet blir uthulet

Faktisk er denne type mobilsikkerhet så tungvint og lite attraktiv at de som trenger den, ofte ender opp med å bryte påleggene fra sikkerhetsansvarlig. I stedet bruker de vanlige smarttelefoner fra for eksempel Samsung eller Apple. 

Konsekvensen? Både politikere, toppledere og betrodde rådgivere vil med stor grad av sannsynlighet bli avlyttet når de er utenlands på viktige oppdrag. 

Jeg har møtt flere næringslivsledere som er blitt sjokkert over hvor overraskende godt forberedt motparten er når kontrakter skal diskuteres. Det er som om de skulle ha overhørt telefonsamtalen de hadde med medarbeidere hjemme i Norge i går… 

En app som krypterer samtalene

Hva om jeg sa at det finnes en app – ja, en app – som løser utfordringene dere har med tanke på avlytting? En app som har alle godkjenninger til å bli tatt i bruk av amerikanske myndigheter. En app som Jens Stoltenberg og hans kolleger i NATO allerede bruker. En app som krypterer samtalene og fungerer på de fleste nye telefonmodeller som kjører iOS eller Android. 

Denne appen finnes. Den heter SecuSUITE for Government. Dette er en løsning for virksomheter som er sitt ansvar bevisst når det gjelder sikring av informasjon, og den er utviklet av BlackBerry-eide SecuSmart i Tyskland. For norske brukere rutes krypterte samtaler via en sikker server hos norske Green Mountain i Stavanger, den tidligere NATO-basen. 

Jeg synes det er kult nok i seg selv at en app kan tilby bedre sikkerhet enn de tradisjonelle klumpete enhetene, som er både dyre og lite brukervennlige. Enda kulere er det imidlertid at også private bedrifter og deres ansatte kan få samme sikkerhet som NATO. 

For å være sikker på at appen kjører på en sikker plattform, er vår anbefaling at bedriften benytter enhetsstyring av sine mobiltelefoner, for eksempel MDM/EMM. På denne måten sørger man også for at systemet er oppdatert og tilstrekkelig sikkerhetsinnstillinger er på plass.

LES OGSÅ: Derfor begynner reell mobilsikkerhet med MDM

Betrodde medarbeidere blir avlyttet hver dag

Mange av dere vet at dere trenger beskyttelse mot avlytting. Advokater, ansatte i finans, revisorer, rådgivende ingeniører, konsulenter. Listen er lang over mennesker som hver dag håndterer sensitiv informasjon og store verdier på vegne av sine kunder – innenfor og utenfor Norges grenser. 

Hver dag reiser ledere og andre betrodde medarbeidere til land hvor avlytting av mobiltelefoner er regelen snarere enn unntaket. De er på reise fordi det gjelder viktige kontrakter og kontakter. Ofte er det snakk om store beløp og ditto mengder av sensitiv informasjon. 

Offentlige ansatte bør også være bevisst på hva som diskuteres på telefon. Mye av det som diskuteres kommer under Personvernloven, og må således beskyttes deretter.

Å beskytte seg er ikke tungvint for verken brukerne eller bedriften. SecuSUITE for Government er veldig enkel å ta i bruk: Bedriftens administrator håndterer lisensene, som kan fordeles midlertidig etter behov – også til eksterne personer. Det er kun administrator som vet hvem brukerne er; data om dette registreres ikke av verken Techstep eller BlackBerry. Og brukeren må bare forsikre seg om at samtalene skjer via appen. 

Vil du vite mer - kontakt oss