Mobiltelefon til nytte eller besvær i sommerferien? Med disse 9 rådene sikrer du deg mot tyveri og reduserer konsekvensene dersom mobiltelefonen kommer på avveie.

 

Mobiltelefoner er verdisaker med enda mer verdifullt innhold – og din «livslinje» når du er utenfor hjemmet. Her er ni råd til å beskytte mobiltelefonen og innholdet, samt hva du bør gjøre når den først er kommet på avveie.

The Secure Guide: Mobile reiseråd

 
 1. Ha telefonen på kroppen

  Vi anbefaler at du har mobiltelefonen i en trygg lomme, eller et annet trygt sted som ikke er utsatt for tyveri. Unngå å la mobiltelefonen ligge på kafébordet. Dersom du skal bade, bør minst én i selskapet vokte mobiltelefonen og andre verdisaker. 

 2. Bruk ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk
  På offentlig sted skal du være ekstra forsiktig med å taste inn koden eller passordet til mobiltelefonen. Dette gjelder ikke minst i en full bar når din oppmerksomhet kanskje er litt lavere enn tidligere på dagen. Med ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk er det kun du som kan åpne telefonen. Legg til automatisk sletting av innholdet på telefonen etter ti mislykkede forsøk.

 3. Vær oppdatert før avreise
  Mobiltelefonens apper og operativsystem blir som regel enda sikrere hver gang de oppdateres. Reis ikke utenlands med kjente sikkerhetshull på mobilen, men oppdatér før avreise.

 4. Roam like home – i Europa
  Koble deg aldri til åpne wifi-nettverk, verken i Norge eller utlandet. Særlig i utlandet skal du også være forsiktig med å koble deg til lukkede nettverk dersom du ikke har god grunn til å ha tillit til den som eier nettverket. I stedet anbefaler vi å bruke mobildata, som i Europa normalt har samme pris som hjemme. Og koster mobildata mer, kan du tenke deg at det er billig forsikring mot datainnbrudd på mobiltelefonen.
  Mobilsikkerhet

 5. Tren på å fjernslette mobiltelefonen
  Dersom mobiltelefonen blir borte, bør du fjernslette innholdet på den så snart som mulig. Vet du hvilken nettside du skal gå inn på? Kan du ditt eget brukernavn og passord? Bruk vennens telefon eller kom deg til en datamaskin så raskt som mulig. Logg inn, finn mobiltelefonen, slett enheten!

 6. Lagre bildene i skyen
  Sikre dine gode minner fra sommerferien ved å lagre bildene i skyen. Som oftest går dette automatisk, men sjekk før du reiser at du kan se bildene lagret på andre steder.

 7. Vær mistenksom overfor e-poster du mottar når du har mistet telefonen
  Google og Apple sender deg ikke e-poster der de ber deg endre passord i tiden etter at mobiltelefonen er blitt borte. Trykk derfor ikke på linker i e-poster som ber deg om dette, selv om disse ser ut til å være fra Google eller Apple. Logg deg i stedet inn på din konto på nettsidene til Google eller iCloud.

 8. Få deg en tvilling-sim
  Mister du telefonen i utlandet forsvinner som regel sim-kortet i samme slengen. Da kan det bli vanskelig å gjenopprette kontakt med folk du trenger å kommunisere med. Dersom du har et sim-kort liggende på et trygt sted, kan du kjøpe ny telefon der du er og komme i gang. Dette ordner du enten via operatørens nettsider eller ved å ta en tur til en forhandler

 9. Bruk mobilen som din «livslinje»
  Sannsynligvis blir mobiltelefonen din ikke stjålet i sommer. La derfor mobiltelefonen være din gode hjelper: Lagre telefonnummer til legekontoret hjemme, til Gifttelefonen, til banken og forsikringsselskapet og andre kontakter som kan bli viktige. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har laget appen Redd liv for å gjøre det enkelt for hver enkelt av oss å gi livredning. Og har du barn som ikke er voksne? Sett på deling av posisjon, så vet dere hvor de er!

God sommer!